Przepis na szybki sukces? Jedna osoba o znanym nazwisku, kilogram sprytu, garść manipulacji oraz szczypta fałszu – wymieszać i natychmiast konsumować.
O czym marzy Tia Monore – studentka kierunku kulinarnego na Uniwersytecie w Nowym Jorku? Ambitne plany, marzenia, staż u boku Helen Lansky-autorki książek kucharskich. Pierwszy jej przepis, który ukazał się w New York Times, wskazuje na to że jest na najlepszej drodze by spełnić swoje marzenie. Niestety, coś poszło nie tak… Tia spotyka Michaela Saltza, który jest jednym z najważniejszych krytyków restauracyjnych na świecie. Kilka miesięcy wcześniej, Michael stracił smak i czeka go bardzo poważna operacja. Studentka dostaje propozycję, by zostać ,,podniebieniem’’ Saltza, odwiedzając z nim restauracje, opowiadając o smakach każdej z potraw i finalizując wizyty w restauracjach pisząc artykuły dla New York Times, pod którymi podpisuje się Saltz. W zamian za to Tia ma możliwość zaistnieć w świecie o którym marzyła- drogie restauracje, markowe ubrania, szefowie kuchni prestiżowych restauracji i spełnienie największego marzenia, dla którego przeprowadziła się do Nowego Jorku- Staż u Helen.
Dziewczyna szybko przyzwyczaja się do nowego życia, ma wyjątkowy zmysł smaku, dzięki któremu recenzje są poezją dla fanatyków kulinarnych. Prowadzenie podwójnego życia wymyka się spod kontroli… Zakończenie kilkuletniego związku, problemy na praktykach, romans z szefem kuchni jednej, z ocenianych przez nią restauracji. Czy kierowanie się uczuciami przy wystawianiu recenzji jest dobrym pomysłem? Tia dzięki wysokiej ocenie wybija nową restaurację na szczyt, nie wiedząc , że wpadła w pułapkę. Okazuje się, ze szef kuchni z którym miała romans, nawiązał tą znajomość wiedząc o tym, że Tia ma duży wpływ na Saltza, który recenzuje jego restauracje. Dzięki romansowi i najwyższej liczbie gwiazdek, przeciętna restauracja staje się nr 1 w Nowym Jorku. Życie studentki, rozpada się na kawałki, po tym jak poznaje prawdę, że została oszukana. Czy na tym koniec? Według umowy z Saltzem, miała zacząć wymarzony staż, po jego operacji. Tia, z własnych źródeł dowiaduje się, że autorka książek kulinarnych wylatuje do Paryża przez co staż w najbliższym czasie nie będzie możliwy. Kolejnym kłamstwem, którym została nakarmiona, to operacja Saltza, do której nigdy nie dojdzie, z racji tego że nie będzie w stanie odzyskać smaku i rozwijać swojej kariery jako światowej sławy recenzent restauracyjny.
Do czego służyła mu Tia? Jak długo chciał wykorzystywać jej niewiedzę i jakie byłyby tego konsekwencje?
Ciekawa okładka oraz intrygujący tytuł, zachęca do przejrzenia chociaż kilku stron. Książka okazała się fenomenem na październikowe wieczory. Młoda studentka, ambitne plany, znajomości, zmiana życia o 360 stopni.
Co znajdziemy w tej książce? Dużo smakołyków, przystojnych kelnerów, drogich ubrań, eleganckich miejsc, romans oraz zdradę. Czy wyobrażacie sobie lepsze połączenie? Myślę że Foodie jest idealnym, kulinarnym odzwierciedleniem ,, Diabeł ubiera się u Prady’’. Zwyczajny bohater, do którego uśmiecha się los, trafia na szczyt i poznaje gorzki smak sukcesu.
Zachęcam do przeczytania książki, jestem pewna że przypadnie Wam do gustu.
Życzę miłego czytania i….smacznego!
autor – Edyta Białek
Wydawnictwo: http://www.harpercollins.pl/