Nie musisz iść do cukierni, aby spełnić ochotę na eklerki – robi się je szybko i banalnie prosto. Bez zbędnych dodatków, tak jak lubię najbardziej! 😉

Składniki:
3 jajka
150g masła
250ml wody (szklanka)
250g mąki pszennej (szklanka)

Nadzienie: obowiązkowo bita śmietana 30% z łyżką miodu (miód zagęszcza i jest zdrowy dlatego polecam tą kompozycję). Zimną śmietanę ubij na sztywno, a następnie dodaj miód i jeszcze chwilę wymieszaj mikserem.

Polewa: rozpuść czekoladę mleczną w łyżce oleju kokosowego.

Przygotuj:
W małym garnku zagotuj masło i wodę. Następnie dodaj mąkę i najlepiej dużą drewnianą łyżką dokładnie wymieszaj/utrzyj masę i odłóż do ostudzenia. Przełóż masę do miski, wbij jajka i wszystko dokładnie zmiksuj lub jak masz zły dzień to wymieszaj drewnianą łyżką 🙂 Po połączeniu składników, gdy ciasto jest jasne i błyszczące możesz zabierać się za formowanie eklerków. Najlepiej za pomocą szprycy, ale i łyżką spokojne dasz radę. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rób odstępy, bo ciasto będzie rosło. Piecz przez 15 min w temperaturze 180 stopni, po czym zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze 5 min do zarumienienia. Przed upieczeniem przemyj szybkę piekarnika, bo nie będzie można go otwierać w trakcie pieczenia, a każdy piekarnik jest inny, więc warto kontrolować swój wypiek.

Po upieczeniu ciasta, dobierz w pary pasujące najlepiej do siebie kawałki. Jeden z nich umocz w rozpuszczonej czekoladzie, a na drugi połóż łyżkę bitej śmietany i złóż go w całość. Eklerek gotowy.

Więcej przeSmacznych przepisów znajdziesz na – www.TrikiMam.pl

Masło, woda i mąka utarte łyżką:
1ekOstudzona masa zmiksowana z jajkami:
2ek
fot. Blog TrikiMam – Katarzyna Korczak-Truszewska

Bądź  na bieżąco z informacjami o dobrych smakach – polub Nas na Facebook’u.

Komentarze

komentarz(y)

Nie ma więcej wpisów